GINEKOLOZI

PROF. DR MIROSLAVA GOJNIĆ-DUGALIĆ

O NAMA

Miroslava Gojnić Dugalić, rođena 1968, Srbija, doktor medicine, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije – praćenja trudnoća, načelnik najvećeg i najstarijeg odeljenja koje prati trudnice Klinike za ginekologiju i askušerstvo Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije...


USAVRŠAVANJE

Usavršavanja kliničke prakse na klinikama Univerziteta i Kliničkih Centara Kila, Londona, Bona, Peruđe, Rima…

SPECIJALIZACIJA

doktor medicine, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije-praćenja trudnoća redovan profesor Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu

BIOGRAFIJA

CV na srpskom, CV na engleskom, Spisak radova Naučni radoviNaš cilj je individualan pristup svakoj pacijentkinji, prfesionalnost i zagarantovana diskrecija.

ASS DR STEFAN DUGALIĆ

O NAMA

Specijalista ginekologije i akušerstva, doktor nauka, klinički Asistent Medicinski Fakultet Univerziteta u Beogradu, master menadžer u zdravstvenom sistemu.


USAVRŠAVANJE

Usavršavanja kliničke prakse na akušersko-ginegološkoj klinici Univerzitskog Kliničkog Centara Srbije, univerzitetskoj klinici gin. i akuš. Univerziteta u Peruđi, usavršavanje na klinici gin. i akuš. Univerziteta u Bonu.

SPECIJALIZACIJA

Doktor medecine, Specijalista ginekologije i akušerstva, Kl Asistent Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu


BIOGRAFIJA

CV na srpskom CV na engleskom Spisak radova Naučni radovi,Naš cilj je individualan pristup svakoj pacijentkinji, prfesionalnost i zagarantovana diskrecija.

ASS DR JOVANA TODOROVIĆ

O NAMA

Specijalizacija iz Socijalne medicine, završena 14.04.2022. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Asistent na Medicinskom fakultetu univerizteta u Beogradu.


USAVRŠAVANJE

Edukacija Svetske Federacije za gojaznost. Edukacija za sprovođenje Motivacionog intervjua, savremenog tipa savetodavne podrške zdravim stilovima života. Asistent na Medicinskom fakultetu univerizteta u Beogradu.

SPECIJALIZACIJA

Doktor medecine, Specijalista socijane medicine, Master fizičke aktivnosti, Zdravlja i terapije vežbanjem, Doktor medicinskih nauka smera javno zdravlje.


BIOGRAFIJA

CV na srpskom CV na engleskom Spisak radova Naučni radovi,Naš cilj je individualan pristup svakoj pacijentkinji, prfesionalnost i zagarantovana diskrecija.

Kvalitet zivota

Kvalitet zivota
Kvalitet zivota

Zdravi stilovi zivota u cilju odrzavanja zdravlja.

Podrska odrzavanju zdravlja majke i fizicke kondicije, psiholoskog i emotivnog odnosa partnera u novoj trudnoci.

Savremeni pristup odrzavanju trudnoce, u standardima kvalitetne medicine, nudi "nove" trendove. Sustinski, to je u nasem narodu postojalo i ranije.

Struka je shvatila da podrska zeni u trudnoci dolazi ne samo od partnera, supruga, oca deteta, cele porodice, ginekologa, vec u modernom "brzom" zivotu zahteva pristup iskusnog lekara koji moze dati kljucne i prave savete.

U mogucnosti smo da trudnici, partneru obezbedimo efikasne ali efektivne razgovore kroz koje dobijaju konkretne savete.

Iako se nekada podrazumeva sve sto lekari kazu, posle nekog vremena svi kada smo pacijenti, shvatimo da nam ovo magicno olaksa.

Prilagodjavanje svim promenama koje trudnoca donosi, kako je u nasem narodu zaovemo i "drugim stanjem" neophodno je i sa perpsektivne

KVALITETNOG STILA ZIVOTA U TRUDNOCI.

Tu podrazumevamo konkretne savete:

- nacine ishrane, podredjene Vasim dosadasnjim ishranama (postujemo metabolizam na koji ste naucili, vegane, vegetarijansce...) ali kako bi obezbedili bebi da se kvalitetno razvija i raste, majci da zadrzi formu tela koje ima, da postigne kondiciju, moramo ishranu individualno adaptirati svakom pojedincu

- fizicka aktivnost za osobe koje su navikle u trudnoci se moze odrzavati, ali u kooperaciji sa savetima ginekologa. Potom je ipak neophodno da osoba koja je kompetnetnost dokazala svojim radom, svakoj trudnici prilagodi vrste i mere fizickih aktivnosti. Ukoliko se ranije bavila, adaptiranje.

- u velikom broju slucajva, fizicka aktivnost nije bila deo zivota trudnice ranije. Kako bi se obezbedila adekvanta cirkulacija krvi, a time sprecile i kontrakcije materice, obezbedila adekvatna pasaza krvi kroz matericu-posteljicu-pa do Bebe, u trudnoci se odredjena mera fizicke aktivnosti savetuje. KOja? zavisi od osobe, njenog dosadasnjeg Bodi Mas indeksa, starosti trudnoce, ginekoloskih nalaza

- seksologija je deo zivota partnera, podredjuje se fazama trudnoce i njihovim navikama, ukoliko partneri dogovorom zele

U stanjima kada taj deo ginekologije nije aktivan u trudnoci, partnerima se daju saveti kako sacuvati svoju uzajamnu psiholosku, emotivnu intelektualnu bliskost.

-modeliranje metabolizma, adaptiranje tacno kojih i kavih minerala i vitamina je neophodno za zenu, a i za sprecavanje spontanih pobacaja, prevrmenih porodjaja, za obezbedjivanje rasta i razvoja ploda , izbegavanje komplikacija koje dovode do neuophodnosti hospitalizacija. NIje kolicina minerala i vitamina koji se dobijaju u tableta ista za svakog. Ne retko se javlja porast enzima jetre, poremecaj dnevno nocnog ritma sna, poremecaji varenja, stolice..

-slikovit je prikaz davanje vitamina D...neadaptirane doze i vrste dovode do mucnine, ne postizu efekte potrebne da se odrzi zdravlje kostiju i zuba majke, da kvalitet kose ne gubi jer samo zadovoljna tudnica moza uzivati u trudnoci. Ukoliko se daju neadekvante doze i ne odredi vrsta preparata koji je potreban zeni, ne postize se efekat ni na razvoj ploda. Ukoliko pazljivo skoncentrisano odredjujemo, u mogucnosti smo da sprecimo ne samo probleme kostiju, koze , zuba, vec regulisemo i metabolizam secera i sprecimo razvoj gestacionog dijabetesa.  Cesto se desava da pacijenti dobiju vitamine, ali ako nisu podredjeni osobi, logicno je i ne poznavaocu medicine, da nismo svi isti organizmi.

KVALITETAN STIL ZIVOTA, PODRAZUMEVA NASTAVAK ILI USPOSTAVLJANJE KVALITETNOG FIZICKOG, PSIHOLOSKOG, EMOTIVNOG zivota buduce Majke ili vec ostvarene Majke, kao i Partnera, oca deteta..

Tako idemo "korak pre problema".

Kroz ovakva pristup, porodjaj je laski,. Bilo da se radi o porodjaju "per vias naturalis" kada je potrebno da trudnica zna detalje porodjaja, saradjuje, i ono sto nazivamo "skola" disanja.

Ili pak periodu koji je i u operativnom i u vaginalno porodjaju delikatan, a krece sa adaptacijom organizma na novo stanje metabolizma,dojenje, laktaciju.

Tako obezbedjujemo kvalitet mleka, sprecavamo komplikacije upala dojki, pravovremeno uocavamo ultrasonografske promene dojki, kod implanta ispostujemjo zelje trudnoce, ne dozvoljvamo komplikacije. Olksavamo i majci, a i bebi da budu zadovoljni i srecni sto je osnovni cilj naseg posla

Zena u trudnoci treba da uziva, jer blagosloveno stanje zahteva mir, spokoj, raspolozenje, a da bi to postigli moramo razmisljati ne samo o primeni lekova,m vec INDIVIDUALIZOVANOJ TERAPIJI, PRISTUPU SVAKOM POJEDINACNO.

Video

Video
Video prezentacija ASS dr Aleksandra Todorović